Om børn, Kawasaki, shock og COVID-19

Oprindeligt forfattet af Rasmus á Rogvi
delt med tilladelse

 

Der har været skrevet meget omkring mulig sammenhæng mellem COVID-19 og Kawasaki/multiorgansvigt hos børn, men det har været svært at finde super meget info.
Baggrunden for historierne i medierne, var en advarsel fra de engelske børneintensivister, da man så et signal med flere børn en forventet indlagt med et billede af svær multiorganpåvirkning.

En oversigt over 8 af børnene er publiceret i Lancet - alle præsenterer sig med et billede af svær inflammation, shock, multiorganpåvirkning og fund der overlapper med toksisk shock syndrom og (komplet eller inkomplet) Kawasaki syndrom:
https://marlin-prod.literatumonline.com/pb-assets/Lancet/pdfs/S0140673620310941.pdf
6/8 cases var af afro-carribeansk afstamning, så måske genetik spiller en rolle. Derudover værd at bemærke at de fleste var SARS-CoV-2 negative ved præsentation - 2 positive efter udskrivelse. Der er ikke opgivet om der er serologi på de øvrige der understøtter det er sekundært til COVID-19.

Fra NYC er der kommet advarsel fra sundhedsmyndighederne efter 64 formodede cases:
http://dmna.ny.gov/covid19/docs/all/DOH_COVID19_PediatricInflammatorySyndrome_050620.pdf
Her beskrives at de fleste er eller har været positive for SARS-CoV-2.
En nyhedsartikel beskriver at flere cases kommer 4-6 uger efter infektionen:
https://www.nbcnewyork.com/news/local/73-ny-children-sick-with-rare-covid-related-illness-state-finds-with-one-death/2408285/

Det engelske pædiatriske selskab RCPCH har publiceret en oversigt og case definition
https://www.rcpch.ac.uk/sites/default/files/2020-05/COVID-19-Paediatric-multisystem-%20inflammatory%20syndrome-20200501.pdf
- Vedvarende feber, inflammation, (multi)organsvigt, evt. symptomer som Kawasaki
- SARS-CoV-2 PCR positiv eller negativ
- Ingen andre infektiøse årsager til symptomerne

I sidste uge blev der samlet oplysninger ind bland de danske børneafdelinger, og der har ikke været set cases i Danmark - men der er heller ikke så mange børn der har haft/er testes positive for COVID-19, og hvis inflammationen først kommer 4-6 uger efter infektion, vil evt. cases først formodes at komme lidt tid efter smittetrykket stiger igen.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få seneste nyt om kurser og uddannelse.
.