E-Journal Club

E-journal club maj 2022

Skyggebørn - børn som står i skyggen for en søskende der er alvorligt syg. Vi som sundhedsprofesionelle har kun officielt behandlingsansvaret for det syge barn i familien, men vi ved godt at det raske barn ofte oversees og nu er der også data på at disse skyggebørn er i øget risiko for indlæggelsekrævende sygdom. I et Canadisk kohortestudie følges 1600 børn som alle er rask-søskende til et barn med cancer, og de matches med 32.000 raske børn som har raske søskende og de finder som sagt øget indlæggelsesrisiko hos især børn med en ældre søskende som har cancer og især hvis det drejer sig om hæmatologisk cancer.

Auger et al.
Cancer
April 2022

 

E-Journal Club april 2022

Plantebaseret diet anbefales i højere grad og det bliver også hyppigere at børn lever plantebaseret. I dette studie sammenlignes børn som spiser diet indeholdende kød (referencegruppen) med børn som spiser enten vegetarisk eller børn som spiser helt vegansk. Børn som levede udelukkende vegansk havde signifikant anderledes outcomes, bl.a. en "sundere" kadiovaskulær-profil, men samtidig lavere knoglemineralisering samt risiko for fejlernæring.

læs mere her

Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets

Desmond, M.A. et al

The American Journal of Clinical Nutrition, 2021

E-Journal Club marts 2022

Vores dygtige kollegaer i neonatologien bliver fortsat dygtigere og dygtigere til at rede vores mindste patienter og i kølevandet følger etiske overvejelser. Dette nyligt publicerede studie inkluderer 248 forældre til børn født før uge 29, når de kommer i ambulatoriet med deres ex-immature børn, som nu er blevet 1,5 til 7 år. Forældrene bedes vurdere deres børns helbred samt udvikling og de stilles følgende spørgsmål "if you could improve two things about your child, what would they be?" 
Er du blevet nysgerrig? Vi tør godt afsløre at der er gode nyheder
Læs mere her:

Parental perspective on important health outcomes of extremely preterm infants

Jaworski et al.

Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition, 2021

E-journal club februar 2022

I pædiatrien ses det, at flere og flere sygdomme, som  tidligere krævede lang antibiotisk behandling nu behandles i en væsentligt kortere periode. Aktuelt behandles en samfundserhvervet pneumoni med antibiotika i 10 dage. Dette med risiko for øget antibiotikaresistens samt antibiotikarelaterede bivirkninger hos barnet til følge. En del af disse børn kan formentligt klare sig med en kortere behandling og samtidig opnå det samme respons, hvilket denne måneds artikel forsøger at afdække. Studiet er et randomiseret, dobbelblindet placebo-kontrol studie, som sammenligner 5 dages antibiotisk behandling med 10 dages behandling.
 

Derek J. et al.

Short- vs Standard-Course Outpatient Antibiotic Therapy for Community-Acquired Pneumonia in ChildrenThe SCOUT-CAP Randomized Clinical Trial

 

E-journal club januar 2022

Om få dage vender børnene igen tilbage til skolen efter en ekstra lang juleferie. Nogle har måske benyttet juleferie til at påbegynde vaccination imod COVID-19, nogle er måske fortsat i tvivl.

Denne månedes artikel gennemgår grundigt fordele og ulemper ved COVID-19 vaccination af de yngste. Er du derfor fortsat i tvivl om, hvad der er bedst for dit eget barn eller savner du argumenter du kan benytter når forældre spørger om din mening i klinikken så kig nærmere på artiklen.

 

Zimmermann et al.

Should children be vaccinated against COVID-19?

 

Link til artiklen på Pubmed HER

 

E-journal club december 2021

I bedste juleånd deler vi denne måned et studie i det lidt lumre og morsomme hjørne. Studiet undersøger muligheden for at man som par har indflydelse på hvilket køn som undfanges. Så skal du have styr på hvordan du opnår graviditet med en pige/dreng under juleløjerne derhjemme, skal du læse med her

Noorlander et al

Female gender pre-selection by maternal diet in combination with timing of sexual intercourse - a prospective study

Reproductive biomedicine, 2010

E-Journal Club november 2021

Et spritnyt og ganske vigtigt studie publiceret i JAMA pediatrics sammenligner i et case/control set-up COVID-19 gravide kvinder med ikke-COVID smittede gravide fra samme population og i samme tidsrum og finder betydelige dårligere outcomes for både mor og barn.

E-journal club oktober 2021

Vidste du at almindelig maskeCPAP kan udløse trigeminus-vagus-medieret apnø og bradycardi hos præmature? Derfor fokuserer denne måneds journal club på et nypubliceret randomiseret klinisk studie som sammenligner almindelig maske-CPAP med nasal-CPAP lagt som første intervention på fødestue/sectiostue. Dvs. INGEN brug af almindelig maske som du kender det, men direkte støtte og resuscitation på nasal CPAP. spændende hva!

Comparison of Respiratory Support After Delivery in Infants Born Before 28 Weeks' Gestational Age: The CORSAD Randomized Clinical Trial

Donaldsson et al.

JAMA pediatrics

E-journal club september 2021

Vi præsenterer her et grundigt review som går i dybden med meningitis samt et retrospektivt studie som beskriver den kliniske præsentation af meningit hos børn og unge.
Hvad er de typiske agens? Hvad er den egentlige patogenese? Hvorfor er især kapselbærende bakterier svære at cleare i CSF? Hvor mange (eller hvor få) har egentlig den klassiske triade af hovedpine, feber og NRS? 

Community-acquired bacterial meningitis
van de Beek et al.
Nature Review, Disease Primer, 2016

Clinical recognition of meningococcal disease in children and adolescents
Thompsom et al
Lancet, 2006 

 

E-journal club august 2021

Denne måned journal club har et lidt andet fokus end så ofte før.
Det omhandler hvordan man kan øge vaccinationsraten hos HPV-vaccineskeptikere.
I dette randomiserede interventionsstudie fra 2018, publicertet i JAMA pediatrics er det dog lægens indsats som randomiseres og sammenlignes.

Effect of a Health Care Professional Communication Training Intervention on Adolescent Human Papillomavirus Vaccination: A Cluster Randomized Clinical Trial 

Dempsey et al.

JAMA Pediatrics 2018

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få seneste nyt om kurser og uddannelse.
.